Toom Zilverbrakels

Onze kippenhokken

    Zilverbrakel

 

Brakelkrielen

 

Doornikse krielen

 

Links

 

Brakels zijn kippen die al eeuwen lang bestaan. Ze behoren tot de landhoenders zoals de Lakenvelder, Fries Hoen, Drents Hoen en zijn afkomstig uit Belgie uit de buurt van Brakel. Ook hebben ze vroeger over een groot gedeelte van Belgie en Zuid Nederland; dus ook hier bij mij in de buurt de boeren van eieren voorzien. Dit noemde men het Kempisch Hoen. Later werden de Brakels en het Kempisch hoen omdat men geen verschil meer tussen de twee rassen zag als een ras beschouwd. De boeren waren trots op hun kippen en hebben het gemaakt zoals ze nu nog te bewonderen zijn.

Ze zouden tijdens de middeleeuwen; tijdens de kruistochten vanuit Azië meegenomen zijn. Ze hebben gelijkenis met het Fayoumi hoen wat in Egypte nog bestaat.

Deze kippen hebben we al vele jaren. De kleurslag zilverbrakels al meer dan 40 jaar. Ze behoren tot de zeldzame rassen. Ze zijn niet geschikt voor een legbatterij. Indien ze de ruimte hebben, kun je geen betere kippen wensen. Ik hoop dat U kunt meegenieten van deze mooie kippen.
Ellie and Jan Schaareman
Gielenhofweg 13
5987 NA Egchel (The Netherlands)
Phone/fax: +31 (0)77 307 42 31